fbpx

Leefstijlcoaching aanpak

Onze leefstijlcoaching aanpak kenmerkt zich door no-nonsense, persoonlijk en pragmatisch. We werken volgens het HEALTH model om samen met jou de stappen te zetten in de richting van jouw leefstijl doel.

Onze werkwijze

Er is niemand zoals jij en dat vinden we tof! In onze GEPERSONALISEERDE programma's sta jij daarom ook centraal.
We maken gebruik van EVIDENCE-BASED motiverende gespreksvoering en coaching technieken.

Wij stimuleren jou om de wijsheid, oplossingen en kracht in jezelf te vinden, en helpen je hierbij.

We coachen zonder oordeel. Jij bepaalt welke keuzes je wilt maken, het is tenslotte ook jouw gezondheid.

Waarom is dit belangrijk?

Er is geen magische one-size-fits-all formule voor leefstijl veranderingen en gezonde gewoontes eigen maken. Het heeft tijd nodig om bewuster te worden, doelen te stellen, kennis tot je te nemen, alles in de praktijk te brengen en succesvol te zijn in het volhouden ervan. Om in de richting van een happy healthy YOU te bewegen moet je gedurende een langere periode moeite doen en doorzettingsvermogen tonen. En mogelijk heb je daar ook hulp en steun bij nodig.

Een leefstijlcoach kan je precies de ondersteuning bieden die je nodig hebt om je doelen te behalen en de veranderingen in jouw leefstijl, gedrag en mindset ook daadwerkelijk te (willen) doen.

HEALTH-model: De 6 fasen van verandering richting een gezonde leefstijl

In onze ervaringen heeft 'verandering' een aantal vriendjes, waaronder 'besef', 'onderzoek', 'meten', 'verdiepen', 'doen' en 'bevestiging'. Aan de hand hiervan hebben we het HEALTH-model ontwikkeld. Hierin beschrijven we 6 stappen richting verandering welke tevens onze leefstijlcoaching aanpak vormen.

Het model illustreert aan de hand van samenwerking met een leefstijlcoach hoe jouw pad naar een gezonde leefstijl en gewoontes die je vol kunt gaan houden eruit ziet.

Approach to health coaching_HEALTH-model

HELP!

Deze eerste fase gaat over het moment waarop je realiseert dat je zo niet langer door kunt, en wilt. Je wilt dat JIJ anders wordt en je weet dat er iets fundamenteels moet veranderen om dit voor elkaar te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld zijn meer energie, minder gewicht, soepeler bewegen, minder stress of eindelijk echt stoppen met roken. Wat het ook is, het kan een behoorlijke uitdaging zijn om de eerste stappen te zetten. Je weet misschien ook niet waar of hoe je moet beginnen? Het is duidelijk, jij hebt hulp nodig!

Je kunt GRATIS kennismaken met ons want we vinden het belangrijk dat je een weloverwogen stap kunt zetten. Tijdens een 20-minuten durende video gesprek kunnen we allereerst een beetje kennismaken. In een coachingstraject is het heel belangrijk dat er een 'klik' en een goed gevoel is. Vervolgens geef je aan in welke situatie je zit en waar je in gecoacht wilt worden. Wij geven aan wat we voor je kunnen doen en hoe het proces ruwweg zal verlopen.

EXPLORE

Het echte coachen begint zodra je voor een van onze diensten gekozen hebt. We beginnen met het verder onderzoeken en verdiepen van jouw motivatie voor verandering. We benaderen dit vanuit verschillende hoeken. Wat is de onderliggende wens, en waarom? Welke voordelen zou verandering kunnen opleveren? Waarom maak je de keuzes die je nu maakt? Het vereist wat serieus soul-searching maar samen komen we tot de kern!

We zoomen ook in op je doelen. Kun je ze al benoemen? Jouw doelen zijn heel persoonlijk, en kunnen alles, in elke hoeveelheid en over elke periode zijn. Zo lang ze bij jou en jouw motivatie passen. Wat wil je precies bereiken? Wanneer ben je succesvol? Wij helpen je om je doelen SMART te maken.

In deze fase lijkt resultaat misschien nog ver weg, maar vergis je niet. Het veranderproces begint namelijk al op de eerste dag. Je krijgt van ons handvaten en oefeningen, en met elke stap die je zet kom je dichter in de buurt van je doel.

ASSESSMENT

In deze fase kijken we naar je huidige situatie. Een goed beeld krijgen over waar je nu staat kan confronterend zijn, maar is noodzakelijk. Het vormt het startpunt voor de verandering(en) die je wilt maken. Hoe kun je anders zeggen of er iets veranderd is, en hoeveel, wanneer je er later op terugkijkt?

Afhankelijk van waar je op gecoacht wordt kunnen we verschillende leefstijl elementen in kaart brengen. Denk bijvoorbeeld aan je energie inname, de lichamelijke activiteiten die je doet, je 'gezondheids oppervlakte', de samenstelling van je lichaam (vet/spier/vochtmassa), de hoeveelheid stress je ervaart, het niveau van je 'batterij' etc.

Dit stelt jouzelf en ons in staat een beeld te krijgen van waar je nu staat t.o.v. waar je naartoe zou willen. Ook kunnen we hieruit identificeren welke van de keuzes en gewoonten hier al aan bijdragen, en welke niet zo.

LEARNING

Leren is een sleutel element in het veranderproces. Over jezelf en over dingen die je nog niet wist of waarvan je het bestaan niet eens wist. Dit is belangrijk want je moet eerst weten en begrijpen wat de oorzaak van je huidige gedrag en keuzes is voordat je andere, gezondere keuzes te maken die je vol kunt gaan houden. Weet welke opties er zijn, waarom je wel/niet voor iets wilt kiezen, en wat realistisch gezien ook bij jou past.

Wij helpen je om patronen in je (vaak onbewuste) gedrag te ontdekken en herkennen, je ongezonde routines in kaart te brengen en ontbrekende kennis aan te vullen. Dit heb je nodig om je doelen te bereiken. Daarnaast is de leefstijl coach ook een betrouwbare bron voor informatie over leefstijl gerelateerde onderwerpen en het onderscheiden van feit en fictie.

In onze leefstijlcoaching aanpak werken we samen met jou om een op maat gemaakt leefstijl plan te ontwikkelen want aansluit bij wie jij bent, en wilt zijn.

TAKE ACTION

Als je motivatie helder is, je doelen gesteld zijn, je startpunt in kaart gebracht is en jouw persoonlijke plan voor een gezonder leefstijl gevormd is dan is er niets meer wat je tegenhoudt. Nu is het moment om in actie te komen en e.e.a. in de praktijk te brengen!

Je begint met het maken van kleine aanpassingen. Als deze succesvol blijken maak je de stap steeds iets groter. Kun je het volhouden? Dit stelt je in staat op kleine schaal te oefenen, je plan te evalueren en evt aanpassingen te doen zonder dat het voelt als falen.

Verandering voelt vaak heel oncomfortabel in het begin, en dat is heel normaal. Maar zonder wrijving, geen glans. Herinner jezelf aan het beeld van waar je naartoe gaat en waarom je deze verandering wilt. En geef jezelf wat tijd. Houd vast, houd vol, pas indien nodig ietsje aan, maar geef niet op. KIES VOOR JEZELF, elke dag weer.

HELLO HEALTHY HABIT

YAY, het is gelukt! Ondanks alle uitdagingen, drempels en keren dat je de gedachte had om op te geven heb je jouw doel(en) behaald. Na een periode waarin je consistent gezonde keuzes maakt en gezond gedrag verkiest kun je concluderen dat de knop om is. Door te blijven herhalen heb je nieuwe, gezondere gewoontes ontwikkeld. Erg knap!

Jouw overall leefstijl is een stuk gezonder en duurzamer geworden. Je voelt je fit, zit vol energie, bent uitgerust, relaxed and gelukkig. Inmiddels kun je je haast niet meer indenken hoe het eerst was, maar je weet 100% zeker dat je niet meer terug wilt! Je hebt jezelf het mooiste cadeau gegeven: een gelukkig gezonde toekomst!

En dat mag gevierd worden - healthy-style, natuurlijk 😉

Zeg het voort, deel je verhaal en inspireer mensen om je heen om ook voor een gezonde leefstijl te kiezen. 

Neem contact met ons op als je vragen hebt over onze leefstijlcoaching aanpak.