fbpx

Positieve Gezondheid

Positieve Gezondheid hanteert een brede kijk op gezondheid waarin het accent ligt op jou, wat jouw leven betekenisvol maakt, en jouw eigen veerkracht en vermogen. Fysieke, emotionele en sociale uitdagingen horen nu eenmaal bij het leven. De sleutel is dat je hiermee om leert gaan op een manier die bij je past.

Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid is in 2011 geïntroduceerd door Machteld Huber. Zij presenteert hiermee een nieuwe, modernere manier om over gezondheid na te denken.

Met Positieve Gezondheid wordt je gestimuleerd om zelf regie te nemen door invulling & richting te geven aan wat gezond zijn voor jou betekent.

Toepassing van Positieve Gezondheid in leefstijlcoaching

Een fantastisch uitgangspunt van Positieve Gezondheid is dat ieder van ons reeds alles in zichzelf bezit om de veranderingen die je wilt maken ook te kunnen maken. Dat geeft vertrouwen! Maar soms lukt het niet helemaal op eigen houtje, of heb je behoefte aan een klankbord of hulp om je doelen te behalen.

Een leefstijlcoach is getraind om te luisteren, onderzoeken, structureren en kennis aan je over te dragen. Wij werken samen met jou en schijnen een lampje bij om je te begeleiden door JOUW proces van mindset & gedragsverandering richting een gezonde leefstijl.

HEALTH-model

In leefstijlcoaching gebruiken wij het HEALTH-model om:

 • jouw motivatie voor verandering te onderzoeken & doelen te stellen
 • je huidige leefstijlpatronen onder de loep te nemen
 • inzicht te geven over wat gezonde gewoonten zijn
 • stap-voor-stap veranderingen teweeg te brengen, in jouw tempo en richting jouw doel
 • een gezonde leefstijl te vormen die past en vol te houden is in de dynamiek van jouw leven

Met behulp van leefstijlcoaching wordt je aangemoedigd om je aandacht en focus stap voor stap in de richting van gezond gedrag te bewegen. De leefstijlcoach beantwoord je vragen over wat gezond gedrag is, en wat gezonde alternatieven zijn voor jou. Hiermee kun je jouw gezondheid een boost geven waar je zowel nu als in de toekomst van profiteert!

Definitie van gezondheid

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) beschrijft gezondheid als 'een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden'. Vandaag de dag zou dat betekenen dat bijna iedereen ongezond is. Positieve Gezondheid introduceert een alternatief voor de definitie die door het WHO gebruikt wordt, en sinds 1948 ook niet veranderd is.

"Gezondheid als het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven."
Huber M, Knottnerus JA, Green L, et al., British Medical Journal, 2011

De definitie van het WHO is gevormd in een tijd waarin infectieziekten de boventoon voerden en medicatie genezing gaf. Tegenwoordig hebben we echter vooral te maken met chronische welvaartsziekten (Diabetes Type II, burn out, obesitas). En in sommige gevallen kunnen behandelingen, chirurgische ingrepen of medicijnen je op de been houden, maar het zal je niet genezen. Hierdoor blijven veel mensen jarenlang 'patiënt'.

En om de zorg goed en betaalbaar te houden hebben we een nieuwe definitie en aanpak van gezondheid nodig: Positieve Gezondheid. Een aanpak waarin de focus verschuift van ik-ben-ziek-en-heb-zorg-nodig naar een mindset en leefstijl waarin je zorgt-voor-je-gezondheid-om-ziekte-te-voorkomen. Hiermee ligt de sleutel tot gezondheid dus ook veel meer in eigen hand. Eigen verantwoordelijkheid en zelf regie voeren. In Positieve Gezondheid ligt het accent niet zozeer op ziekte. Meer op de mensen zelf, hun veerkracht en wat het leven voor hen betekenisvol maakt.

Hoe ziet 'gezondheid' eruit voor jou? Wat maakt jouw leven betekenisvol? 

6 dimensies van gezondheid

Positieve Gezondheid bestaat uit 6 dimensies die grafisch weergegeven worden middels een soort spinnenweb. De essentie van het model is dat jouw gezondheidsoppervlakte zichtbaar wordt nadat je middels vragen te beantwoorden deze 6 dimensies een score gegeven hebt.

 • Lichaamsfuncties
 • Mentaal welbevinden
 • Zingeving
 • Kwaliteit van leven
 • Meedoen
 • Dagelijks functioneren

Met het Positieve Gezondheidsmodel kijkt naar het grotere plaatsje van je overall gezondheid. Het model helpt om elementen in jouw persoonlijke situatie te identificeren waar jij de motivatie voor hebt en aan wilt werken. Duurzame leefstijl veranderingen die je vol kunt houden kunnen je gezondheidsoppervlakte vergroten waardoor je je meer in balans voelt.

Positieve gezondheid_spinnenweb_1678x1130