fbpx

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching is een nieuw beroep en relatief onbekend begrip. Jammer en best gek want iedereen heeft een leefstijl en veel mensen kunnen voordeel hebben van coaching op dit gebied. Ik leg het je uit!

Leefstijl

Je leefstijl zegt iets over je manier van leven; je routines, patronen en gewoonten. Vaak zijn ze over langere periode opgebouwd en beschouw je het overgrote deel als 'normaal'.

Leefstijlcoaching

Leefstijlcoaching is er voor iedereen die lekkerder in zijn/haar vel wil komen, meer energie en balans wenst, overgewicht aan wil pakken, en/of gezondheidsrisico's wil verkleinen. In sommige gevallen wordt het ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Voeding-, beweeg- en slaappatronen worden onder de loep genomen, maar ook stress, verslaving en timemanagement kan aan bod komen.

Coaching

Coaching houdt in dat je zélf aan de slag gaat. Met begeleiding van een coach, en met de kennis en handvatten die hij/zij jou aanreikt, geef jij vorm en richting aan jouw veranderproces.

De leefstijlcoach

Een leefstijlcoach is geen (para)medicus en behandeld geen ziektes of gezondheidsproblemen. Een leefstijlcoach helpt je om grip te krijgen op wat voor jou belangrijk is en keuzes te maken die 1) je gezondheid ten goede komen en 2) bij jou passen.

Niets moet. Het gaat er juist om dat jij zelf de motivatie hebt en bepaalt wat jouw wensen en mogelijkheden zijn om gezonder te gaan leven.

Let op! Iedereen mag zichzelf 'leefstijlcoach' noemen, het is geen beschermd beroep. Precies om die reden is het belangrijk dat je kiest voor een gecertificeerde professional met een gedegen achtergrond, opleiding en aanpak die ook aangesloten is bij de Beroepsvereniging voor Leefstijlcoaches in Nederland (BLCN).

Elementen van leefstijl coaching

Leefstijlcoaching is erop gericht om een verandering teweeg te brengen in de keuzes die je maakt en de mindset die je hebt t.a.v.:

VOEDING

Macro- & micronutrienten, vezels

BEWEGING

activiteiten, sporten, beweging

SLAAP

ontspannen, rusten, opladen

STRESS

mindset, timemanagement, prioriteiten

ENERGIE

balans, batterij, boost, ademhaling

ONGEZONDE GEWOONTEN
roken, alcohol, drugs, telefoon, etc

Positieve gezondheid

Een van de fundamenten van leefstijlcoaching is Positieve Gezondheid.  Hierin ligt het accent op jou, wat jouw leven betekenisvol maakt, en jouw eigen veerkracht en vermogen. Het streven is dat je een leven kan leiden waar je je goed bij voelt. Met alle mogelijkheden en beperkingen die je hebt.

Wat ga je doen met een leefstijlcoach?

Ben je benieuwd wat je zoal kunt doen in een coachingstraject of -programma met een leefstijlcoach?

Hulpvraag

Coaching begint altijd met een hulpvraag; je wilt graag iets veranderen en daar heb je hulp bij nodig. Dit kan van alles op het gebied van leefstijl zijn maar de meest voorkomende hulpvragen vallen onder (een van) deze thema's:

   1. afvallen, en op een gezond gewicht blijven
   2. meer energie & fitter gevoel
   3. minder stress, drukte en 'moeten'
   4. loskomen van ongezonde en verslavende middelen

Als jij ook een hulpvraag hebt neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Aan de slag

De leefstijlcoach stelt jouw wensen, doelen en situatie centraal, maar uiteindelijk komt alles neer op keuzes maken. Meer van dit, minder van dat. Om je doel(en) te bereiken komen meestal verschillende leefstijlelementen aan bod, denk bijvoorbeeld aan:

 • dag- en weekritme
 • mindset
 • leefomgeving
 • voeding
 • bewegen/sporten
 • slaap en rust
 • draagkracht/draaglast
 • stressoren en ontspanners

De leefstijlcoach helpt je om je plan in haalbare stappen te verdelen, je motivatie scherp te houden, vertrouwen op te bouwen en successen te herkennen.

Ben niet verbaasd als je gaandeweg merkt dat je zelfs plezier krijgt in het werken aan een gezonde(re) leefstijl, zeker naarmate je ook resultaat gaat zien en voelen!

Cadeautje aan jezelf

Coaching is echt een cadeautje aan jezelf. Gun jezelf de tijd en ruimte om voor jezelf helder te krijgen wat werkelijk belangrijk is voor je. Leer nieuwe dingen over voeding, beweging, slaap en ontspannen. Definieer wat 'gezond zijn' voor jou betekent, wat je wilt veranderen en hoe je succesvol gaat zijn.

The Happany-leefstijlcoaching_Cadeautje aan jezelf